maanantai 26. marraskuuta 2012

Lempeän tulinen tai kurkkua polttava tomaattikeitto


Niin hyvää ja helppoa arkiruokaa! Teen monesti itselleni kasvisruokaa, koska olen perheestä ainoa, joka ei syö lihaa. Tämä keitto tulee nopeasti ja vähällä vaivalla, satsista tulee pari mukavankokoista annosta.






2 normikokoista porkkanaa
1 sipuli
valkosipulia
kuivattua timjamia
1 prk tomaattimurskaa
mustapippuria
suolaa
chilikastiketta

ranskankermaa

Kuullota pilkotut porkkanat ja sipuli. Kun ne ovat hieman pehmenneet, lisää muut aineet ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes porkkanat ovat pehmenneet. Soseuta keitto ja tarkasta maku. Itse olen viskellyt mausteita maun mukaan, joten niihin en osaa takkoja määriä sanoa. Viimeksi lurahti chiliä sen verran, että nenä vuosi koko ruokailun ajan :)


Tarjoile ranskankerman kanssa! Pehmentää ihanasti keiton makua!


Oli hyvää :) (Ja varmaan puoli purkkia ranskankermaa meni kerralla. Olenkin miettinyt, että jos jossain asiassa olen hyvä, se on terveellisen ruoan tekeminen epäterveelliseksi)

torstai 22. marraskuuta 2012

Hauki on kala, hauki on kala...

Tai meilläpäin se oli pöytä on pöytä ja Jaakko on Jaakko. Terveisiä vaan kaikille Hytykän äikäntunneilla olleille ;)

pitemmittä puheitta, sain tehtäväkseni hauenmuotoisen kakun. Pelottavan hauen 6-vuotiaalle pojanviikarille. En ole mikään kala-asiantuntija, mutta pikaisella googlettamisella mallin löysi. 
Sisus mansikkakakkua ja päällinen marsipaania, pinnalla vielä suihkaus kimallesprayta. Vesi on värjättyä kermavaahtoa.

On muuten tosi näppärää väsätä pahvista, foliosta ja kelmusta tuommoinen alusta, ei tarvitse enää nostella kakkua erilliselle kakkulautaselle, aika moni sitä nimittäin kammoaa =)

keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Ristiäiskakkuja arkistojen kätköistä

Hempeää miehen siskon vauvalle <3 Onnea nimestä, pikkuprinsessa Ruut!




Kakun sisällä vadelmamoussea, kuorrute värjättyä vispikermaa ja pursotukset pyöreällä tyllalla. Päälinen sokerimassalaatta, johon tussilla kirjoitettu teksti ja koristegeelillä spritsatut kuviot. Lilja myös sokerimassaa.



Arttu Elmerin kakku 


Koristelu sokerimassaa, ruudulliset kohdat syötävää kakkukuvaa

torstai 15. marraskuuta 2012

It's cookietime!

Lapset saivat leipoa äitin apuna viikonloppuna cookieita. Ohjeen alkuperästä ei ole sen tarkempaa tietoa, kuin että poikani oli sen koulusta saanut? Mutta oli oikein toimiva ohje ja cookiet häipyivät melko vilkkaasti muksujen suuhun, osa sentään saatiin säästettyä isällekin :)


Vanhempi muksu askarteli rasian, pienempi kortin <3



Kaura-rusinacookiet jäi äitin syötäväksi, nam! ;)


 Suklaacookiet

100 g pehmeää voita
0,75 dl sokeria
1 kananmuna
0,75 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl rouhittua suklaata tai 0,5 dl kaurahiutaleita ja 1 dl rusinoita

Vaahdota voi ja sokeri, lisää huoneenlämpöinen kananmuna. Lisää kuivat aineet ja lopuksi suklaa tai rusinat. Muotoile taikina pötköksi leivinpaperin sisälle ja nosta jääkaappiin tai pakastimeen kovettumaan. Jähmeästä taikinasta on helppo leikata veitsellä palasia ja nostella pellille paistoa varten. Jätä kekseille tilaa levitä. Paista 200 asteessa noin 10 min.
Nauti kylmän maidon kanssa!


Isälle, papalle, apelle...

Isänpäivätoivotukset vielä tätäkin kautta, ihan vain pikkuisen myöhässä!
Isälle ja appiukolle lähtivät samanlaiset kakut, omena-appelsiinikermakakut. Mukavan raikasta ja erilaista makua perinteisiin mansikka- ja vadelmakakkuihin verrattuna.


Koristeena valkosuklaaspritsaukset ja pikapikaruusut sokerimassasta


Täyte:
Omenahilloa pohjalle

n. 5 dl kermaa vaahdotettuna
1 prk appelsiinituorejuustoa
sokeria
1 fileoitu appelsiini (siis ilman kalvoja) paloina

Helppoa ja hyvää :)


Lasteni isä (ja rakas parempi puoliskoni) sai puolestaan suklaan ystävänä tietenkin siitä tehdyn kakun. Rumahan tuo on ku mikä, mutta maun puolesta ei ollut valittamista. Tomusokeri suli pohjan päälle ja ajatus paljaista reunoista ei ehkä ollutkaan mikään kuningasidea...
Pohjan tein eri tavalla kuin yleensä, tähän tulee sekä mantelimassaa, että -rouhetta. Täytteenä simppelisti banaaniviipaleita ja suklaakermaa.

                                                                Kaakaomantelipohja:


130 g mantelimassaa
7 keltuaista

0,75 dl vehnäjauhoja
0,75 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
0,75 dl mantelirouhetta

50 g voita sulana

5 valkuaista
0,75 dl sokeria

Vaahdota ensin valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sen jälkeen vaahdota mantelimassa ja keltuaiset kuohkeaksi, tasaiseksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keltuaisvaahtoon vuorotellen voin kanssa ja lopuksi kääntele valkuaisvaahto sekaan. Kaada n. 22 cm vuokaan, jossa on leivinpaperi pohjalla. Paista 175 asteessa noin 45-50 min,

Suklaavaahto

2 dl vispikermaa vaahdotettuna
n. 100 g tummaa suklaata sulana

Sekoita keskenään :)
Tämä määrä riittää hyvin kakun kahteen väliin. Tuplaa annos, jos haluat käyttää sitä myös kuorrutukseen!

perjantai 9. marraskuuta 2012

Isänpäiväkakkupohdintaa

Taas se aika vuodesta, kun iskee pienoinen paniikki kakkujen kanssa. Kun on isiä, pappoja, isäpuolia, lasten isä...Yksi toivoo sitä ja toinen tätä ja minä revin hiuksia päästä :D Helppoahan se olisi, jos kaikki tykkäisivät samasta, niin menisi näppärästi linjatyönä kaikki kakut kerralla, mutta toisaalta on mukavaa päästä tekemään erilaisia luomuksia kaikille makunsa mukaan. Luultavasti suklaavoittoisella linjalla mennään suurimmaksi osaksi, appiukolle jotain raikasta. Appelsiinia kenties? Appelsiinimoussea ja valkosuklaata? Sounds like a plan!



Viime vuonna mentiin tällä ;) Tänä vuonna en aio laittaa yhteenkään kakkuun marsipaania, kun jostain syystä kukaan ei siitä tykkää. Pyh! 

keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Vielä fiilistelyä viime vuodelta

Ja sitten lopetan nämä Halloweenhömpötykset (tältä vuodelta), lupaan!! Lasten pippaloita varten tein näitä


Marsipaania mahtoivat olla kaikki. 

Ja tuonne ne sitten päätyivät ;)

Sisuksiltaan silmäsoppa oli suklaakakkua Mariannevaahdolla, nam :P

Suklaapohja:

150 g tummaa, hyvää suklaata
150 g voita

2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

5 kananmunan valkuaista
0,5 dl sokeria

5 kananmunan keltuaista
1,5 dl sokeria

Sulata kattilassa miedolla lämmöllä suklaa ja voi. Mittaa sillä aikaa jauhot ja leivinjauhe. Vaahdota valkuaiset ja sokeri löysäksi vaahdoksi, sen jälkeen keltuaiset ja sokeri, näin vispilöitä ei tarvitse pestä välillä. Sekoita sulanut suklaavoiseos keltuaisvaahtoon. Lisää seuraavaksi kuivat aineet ja viimeiseksi valkuaisvaahto, se kannattaa käännellä sekaan hellin ottein, jottei vaahto laskeudu. 
Kaada kakkumassa vuokaan, joka on halkaisijaltaan noin 26 cm. Vuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa, riittää, että pohjalla on leivinpaperia. Kakku kohoaa paremmin, kun se tarttuu vuoan reunoihin kiinni.. 
Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Pohja on kypsä, kun se ei pintaa kokeillessa hylly tai tikulla tökätessä siihen ei tartu taikinaa. Ei kannata paistaa liian kuivaksi!
Anna pohjan jäähtyä ja irroita se kiertämällä veitsellä vuoan reunan ja kakun välistä, kumoa pöydälle ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan.
                                                               
                                                                    Mariannevaahto

3 dl vispikermaa jämäkkänä vaahtona
1 pss Mariannerouhetta

Valmista täyte sekoittamalla ainekset yhteen, ei kaipaa sokeria! Tämä täyte kannattaa tehdä syömistä edeltävänä päivänä, jotta maku tasoittuu ja mariannet ei rutise hampaissa. Pohjiin voi sipaista vadelmamarmeladia, sopii oikein hyvin suklaan ja mintun kanssa yhteen. 
Yleensä en edes kostuta tätä pohjaa, niin mehevää se on!


tiistai 6. marraskuuta 2012

Juhlat pidetty, talo edelleen pystyssä, huraa!

Eli muksuilla oli lauantaina Halloweenjuhlat. Tarkoituksena oli, että kumpikin jälkikasvustamme saa kutsua kaksi kaveria. Kokemuksen syvällä rintaäänellä voin nimittäin sanoa, että kymmenkunta poikaa riehumassa samassa paikassa samaan aikaan on aika...hmmmm... hurjahko kokemus. Loppujen lopuksi pelottavasti pukeutuneita ihmisentaimia meiltä löytyi reilusti toistakymmentä kappaletta. Fiksuimmat ihmiset ulkoistaa nämä lastenjuhlahommat esim. HopLoppiin ;) No, kunnialla kuitenkin selvittiin ja juhlat venyivät pitkälle iltaan, kukaan ei malttanut lähteä kotiin :) (tämä mamma oli kohtalaisen poikki juhlien jälkeen ja on varsin iloinen, että lapsista vain kaksi on omia :D )


Zombin sormia matkalla uuniin. Harmittavasti hieman levisivät uunissa,  seuraavaan satsiin lisäämme siis jauhoja. Eikö nämä olisi aika kivoja joulupöydässä? :D

Sormien ohje:

60 g pehmeää voita                              
1,2 dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljasokeria
reilu 4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa

Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi, lisää muna. Lisää keskenään sekoitetut kuivat  aineet vuorotellen maidon kanssa. Muotoile taikinasta sormia ja paina kokonainen manteli kynneksi. Paista 
180 asteessa kunnes pinta saa väriä.
Arkku

devil

monsterit
Tänä vuonna en tehnyt kakkua ollenkaan sillä lapsilla se ei näytä koskaan menevän kaupaksi. Mieluummin napostelevat karkkeja ja sipsiä. Tässä aikaisemmin tekemiäni teemaan sopivia kakkuja


 Sormia, keksejä Lidlin valmisjauheesta, salmiakkimarenkikummituksia ja aavetikkareita. En kyllä ymmärrä, miksi menin noita valmisjauheita ostamaan. Itse aina suu vaahdossa vauhkoan muille, että ikinä ei pitäisi mitään teollista kakkaa syödä ja nyt näin sorruin. Ilmeisesti minulle voi myydä mitä vaan, kunhan paketin kyljessä mainitaan Halloween. Oli muuten pahoja keksejä =(
Mutta marengit olivat niiiiiin hyviä, että suurin osa katosi tekijän suuhun.


Salmiakkimarengit:

4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
pötkö Lakrisal -karkkeja murskattuna



Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi, lisää karkkimurska. Pursota tai nosta lusikalla nökkösiä pellille. Paista hieman reilussa sadassa asteessa noin tunteroinen. Kypsä marenki irtoaa helposti leivinpaperista.


Kengät päätyivät noidan jalkoihin :) Tarjottimella Lidlin jauheesta tehtyjä muffinsseja, hyi minua! Sen verran voin kyllä puolustukseksi sanoa, että paketissa olleet vuoat olivat älyttömän hyviä! Pysyivät mainiosti kuosissaan ilman muffinssipeltiä, eikä edes rasva tullut läpi,jee! Itse muffinssit olivat ihan ok makuisia, mutta kuorrute oli aika hirveää. No, ehkäpä minä tästä lähtien tajuan elää kuten opetan (paasaan). :)


Lopuksi vielä illan ehtoisa emäntä.  ;)